Frank van der Endt

"Vanuit kracht perspectief creëren"

Of het nu gaat om coaching of een complexe organisatie verandering, ik ben ervan overtuigd dat, wanneer je vanuit kracht perspectief creeërt, de beste resultaten ontstaan.

Kenmerkend voor mij is de uitnodigende manier naar alle betrokkenen, de stevige regie en heldere visie. Ik kijk naar alles wat er is. Ik focus op de verbinding van krachten, kwaliteiten, potentie en ambitie. Dan ontstaat er energie en komen er meer ideeën.

Met deze overtuiging ondersteun ik bestuurders, managers en professionals bij veranderingen. Klanten weten de combinatie van mijn enthousiasme, expertise en creativiteit te waarderen.

Momenteel ben ik betrokken bij de transitie van een grote gemeente. Deze organisatie heeft soms de neiging om te focussen op de gevaren van de reorganisatie. We hebben dat perspectief veranderd door juist te richten op de toekomstige kernaspecten, die te maken hebben met de maatschappelijk impact; zoals wijkgerichte aanpak en nieuwe participatievormen. Tijdens de ontwikkelbijeenkomsten is in co-creatie met bewoners, bestuurders, ondernemers, experts en verschillende spelers uit de organisatie de toekomst vormgegeven. Dit leverde voor allen inspiratie en inhoudelijke houvast op. Eén van de deelnemers merkt op: voor het eerst sinds weken zie ik weer collega’s met lachende gezichten en opgeheven hoofden die in hun kracht zitten. 

Andere cordesians

Recente projecten

 • Individuele -executive- coachingstrajecten voor leidinggevenden, professionals, bestuurders en politici
 • Begeleiding van transitie grote Gemeente, in co-creatie met bewoners, bestuurders, ondernemers, experts en verschillende spelers uit de organisatie. Focus op vergroten van maatschappelijke impact en nieuwe participatie-vormen
 • Helpen formuleren en implementeren van een nieuwe koers binnen een gemeentelijke organisatie en branchevereniging
 • Teamontwikkeling middels professionaliserings- en heidagen voor commerciële organisaties en Ministeries
 • Samenwerkingsversterking voor colleges van B&W en Raad
 • Ontwikkelen en uitvoeren van professionaliseringstrajecten van Stafafdelingen (HRM, Communicatie, Financiën)
 • Mediation en teamcoaching in een familiebedrijf
 • Begeleiden van deelgemeenten en stadsdelen bij de transitie o.a. middels management-ontwikkeldagen, professionaliseringsbijeenkomsten en simulaties      
 • Ontwikkelen en begeleiden van een inter-organisatorisch MD traject voor haven gerelateerde bedrijven
 • Verzorgen college ‘Fysiek en Leiderschap’ samen met dr. Bram Bakker. Over gezond (zelf)leiderschap in turbulente tijden.
 • Trainen van leidinggevenden op het gebied van leiderschap en competentieontwikkeling voor verschillende Fortune 500 Company's
 • Begeleiden van een verandertraject gericht op cultuurverandering. Met daarbij als kerncompetenties: projectmatig werken, adviesvaardigheden, coachen en resultaatgerichtheid

CV

Arbeids- en Organisatiepsycholoog, Certified Management Consultant (CMC), lid van de Ooa en gecertificeerd RET-trainer.
Onder meer werkend vanuit Theory U, Appreciative Inquiry (AI) en Management Drives. Publicaties onder meer over partners in leren, coaching, vertrouwen en leiderschap en (extreme) fysieke inspanning.
Gecerfticeerd running therapeut.
Genomineerd voor de ROA organisatieadvies prijs.

Meer dan 30 jaar werkervaring met ruim 800 verschillende projecten bij 150 klanten
Eerder werkzaam bij P&O afdelingen van grote organisaties.
Sinds 1990 verbonden aan CORDES als partner/adviseur.

Nevenfuncties:
Voorzitter Raad van Advies Vrije Hoge School
Voorzitter Bestuur Stichting Letterenloop
Wistle Blow Officer MGO

Privé: Bali liefhebber en ultra trail loper

Al meer dan tien jaar breng ik met mijn gezin de zomer door op het kleurrijke Bali. Dit eiland biedt mij een ideale mix van kunst, cultuur, natuur, spirituele ontspanning en sportieve inspanning.Ik kies voor een gezonde levensstijl. Hardlopen maakt daar onderdeel van uit.

Inmiddels heb ik meer dan 25 marathons volbracht waaronder die van New York, Berlijn, Boston en Amsterdam en verleg ik nu mijn grenzen naar ultra trails in de natuur. Voor de sportieve uitdaging, het afzien, de kameraadschap, het leveren van prestaties onder extreme omstandigheden maar vooral voor het ultieme gevoel van vrijheid en geluk die je tijdens zo’n run beleeft. Zo heb ik de meerdaagse zelfvoorzienende trail in de woestijn van Oman (165 km) gefinished ter voorbereiding op de Marathon des Sables, ook wel ‘de zwaarste race op aarde’ genoemd.  De Marathon des Sables is een zelfvoorzienend hardloopwedstrijd waarbij 265 km in zeven dagen door de Sahara wordt afgelegd.  Over deze intense en heftige avonturen schreef ik een artikel.

Na deze woestijn tochten ben ik de hoogte ingegaan en heb ik de Transalpine-run gelopen, een race over de toppen van de Alpen, in teams van twee lopers. Met mijn maat heb ik 265 km van Duitsland via Oostenrijk naar Italië gerend en 16.400 hoogte meters gemaakt.  Momenteel ben ik weer in training voor een nieuw ren avontuur.

Ik ben ervan overtuigd dat je als mens, team en organisatie veel meer kunt bereiken als je zowel ‘fysiek als mentaal gezond bent’. Mijn persoonlijke ervaringen met hardlopen helpen mij om mijzelf voortdurend te ontwikkelen. Bovendien vertaal ik mijn verdiepte inzichten naar projecten. Dit kan zowel op het gebied van executive coaching als op het gebied van organisatieontwikkeling zijn. Daarnaast ben ik sinds 2013 gecertificeerd running-therapeut.